![]() |
Η HelTH (Hellenic Thesaurus of Branded Food Composition Data) είναι βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες διατροφικής σύστασης, χαρακτηριστικών ποιότητας, και ισχυρισμών διατροφής και υγείας συσκευασμένων τροφίμων στην Ελλάδα. Σκοπός της βάσης είναι η αποτύπωση του τοπίου των συσκευασμένων τροφίμων της ελληνικής αγοράς και η δημιουργία ενός πολύτιμου εργαλείου για την εξέλιξη της Επιστήμης των Τροφίμων και της Διατροφής, την ανάπτυξη της Βιομηχανίας των Τροφίμων, την πληροφόρηση του καταναλωτή και τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας. Η HelTH είναι η πρώτη συστηματική καταγραφή συσκευασμένων τροφίμων στην Ελλάδα και υλοποιείται από το 2019 στο εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την επιστημονική ομάδα της Μαρίας Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια στη Διατροφή του Ανθρώπου. Η HelTH είναι μία δυναμική βάση δεδομένων, περιέχοντας ήδη περισσότερα από 4.000 συσκευασμένα τρόφιμα. |
|
HelTH (Hellenic Thesaurus of Branded Food Composition Data) is a database that provides information about the nutritional composition, the quality schemes and the nutrition and health claims of branded foods, in Greece. The aim of the database is to describe the foodscape of the prepackaged Greek food supply and the development of a valuable tool for the evolution of Food and Nutrition Science, consumers’ information and the amelioration of public health. HelTH is the first systematic record of branded foods in Greece and is being implemented from 2019 at the Food Chemistry and Analysis Laboratory of the Department of Food Science and Human Nutrition of the Agricultural University of Athens, by the scientific team of Maria Kapsokefalou, Professor at Human Nutrition. HelTH is a dynamic database, that already contains more than 4,000 branded foods. |
|